Bogata oferta oświetlenia Orlicki szybkie realizacje. Węgierskie czy polskie leczo ? Sprawdź oba przepisy. Twoje projekty domów sprawdź. Do każdej łazienki lampy sufitowe - darmowa wycena. Kawior o smaku mango kuchnia molekularna - czy tak będzie wyg

Kuchnia góralska

Ocena użytkowników: / 8
SłabyŚwietny 

Odwiedzając Zakopane z całą pewnością warto odwiedzić dobrą karczmę czy zatrzymać się na kwaterze, gdzie serwowane są posiłki typowe dla kuchni góralskiej. Każdy, nawet najbardziej wymagający miłośnik dobrego jedzenia z pewnością doceni ogromne walory regionalnej kuchni, która zaskakuje ogromem smaków, aromatów i ciekawych dań. Co ciekawego do zaoferowania turystom ma kuchnia góralska?

Dania kuchni regionalnej, których można spróbować u dobrej gospodyni czy w typowej karczmie góralskiej to takie propozycje jak chociażby znakomita, zaskakująca swoim smakiem i przecudownym aromatem kwaśnica, która przez wiele osób uważana jest za odpowiednik kapuśniaka. Kwaśnica jest jednak znacznie lepsza, wiem co mówię. Prawdziwa regionalna kwaśnica to zupa otrzymywana z kiszonej kapusty o wyrazistym, naprawdę kwaśnym smaku. Do zupy dodaje się oczywiście ziemniaków i mięsa, które sprawia że zupa pozwala na to, by zaspokoić głód. Jeśli w karczmie trafi się na naprawdę dobrą kwaśnicę to uwierzcie, że jeden talerz Wam nie wystarczy.

Odwiedzając karczmy regionalne w Zakopanem można spróbować kapusty również pod inną postacią, która cieszy się zainteresowaniem. Kapusta po góralsku serwowana jest jako dodatek, który smakuje naprawdę świetnie. Jest to zasmażana z grzybami kapusta, kwaśna i aromatyczna, której miłośnicy przyznają, że śmiało mogłaby stanowić główne danie, a nie jedynie uzupełnienie zestawu obiadowego. Dobrze przygotowana kapusta po góralsku podbije serce każdego miłośnika dobrej kuchni.

Mówiąc o osiągnięciach regionalnej kuchni góralskiej należy powiedzieć o tym, że wiele dań w swoim składzie zawiera przepyszne, typowe dla polskich gór oscypki. Oscypek to popularny ser góralski otrzymywany z mleka owczego, który charakteryzuje się typowym kształtem i zdobieniami brzegowymi. Oscypek z grilla z żurawiną, oscypek w połączeniu z mięsem czy oscypek na zimno to najbardziej popularne propozycje zakopiańskich karczm i domów. Oczywiście oscypka można znaleźć w wielu potrawach, sałatkach i nawet w kanapkach.

Warto podkreślić, że kuchnia zakopiańska opiera się również na innych serach, a nie tylko na wędzonym oscypku. W kuchni regionalnej wykorzystywany jest również bundz, a także aromatyczna i interesująca smakowo bryndza. W kuchni regionalnej sery góralskie wykorzystywane są do sałatek, zapiekanek, a także do różnego rodzaju mięs. Oczywiście wielu miłośników serów chętnie spożywa sery regionalne jako przystawkę. Warto dodać, że żętyca otrzymywana przy wyrobie oscypków, również cieszy się popularnością i jest chętnie pijana przez miłośników osiągnięć kulinarnych osiągnięć Podhala.

Jedzenie góralskie, którego można spróbować będąc w Zakopanem to również dania z baraniny, która w Zakopanem jest bardzo popularna. Szaszłyk barani to jedna z wielu propozycji, które można znaleźć w menu wielu karczm. Dobrze przygotowana baranina zachwyci każdego, a kiełbaski baranie z sosem czosnkowym przypadną do gustu nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za mięsem.

Wielu turystów czerpie pełnymi garściami z kuchni góralskiej i sięga również po takie propozycje jak placek po zbójnicku czy szarlotka. W wielu schroniskach tatrzańskich można skosztować szarlotki, która wręcz rozpływa się w ustach, a jej aromat pozostaje na bardzo długo w pamięci. Niezwykły smak szarlotki w połączeniu z gorącą herbatą w schronisku górskim to wspomnienie, które pozostaje na długo w świadomości.

Na razie mówimy tylko o jedzeniu góralskim, takim jak dania z oscypkiem czy baranina, a co z napojami? Oczywiście w kuchni typowej dla Podhala znaleźć można również ciekawe propozycje dla zaspokojenia pragnienia, takie jak herbata góralska, która przeznaczona jest dla osób dorosłych. Jest to herbata z dodatkiem czegoś mocniejszego, co skutecznie rozgrzewa zwłaszcza zimową porą. Dla miłośników mocnych trunków ciekawą propozycją jest również wino grzane, śliwowica czy grzaniec z korzeniami i miodem. W karczmach wiele osób bardzo chętnie po raz pierwszy próbuje niniejszych propozycji, które rozgrzewają nawet największych zmarźluchów w środku zimy.

Odwiedzając nasze piękne Zakopane i regionalne karczmy warto sprawdzić jak smakuje moskol czy aromatyczna kwaśnica. Warto również spróbować kwaśnicy i grzańca, którego nie znajdzie się w żadnym innym miejscu w Polsce. Zachęcamy więc do czerpania pełnymi garściami z tego, co ma do zaoferowania znakomita kuchnia góralska w Zakopanem.

Życzymy smacznego :)